Кращі практики впровадження реформи шкільного харчування в Корчицькому ліцеї
Відкриття Корчицького ліцею Михайлюцької сільської ради відбулося у 2020 році. Відтоді у закладі освіти організована базова кухня з корисним та безпечним харчуванням. Сучасне обладнання харчоблоку відповідає принципам НАССР та сприяє поліпшенню якості харчування. Кожна робоча зона має своє відділення, дотримуються усі вимоги уникнення перехресного забруднення.
Підвищення рівня задоволеності здобувачами освіти харчуванням у Корчицькому ліцеї відбулось завдяки реалізації з 2021 року соціального проєкту з покращення культури харчування, заснованого шеф-кухарем та кулінарним експертом Євгеном Клопотенком за напрямом «Нове шкільне харчування» через оновлені сезонні меню. Зразки чотиритижневих меню у Корчицькому ліцеї на осінньо-зимовий та весняно-літній періоди попередньо обговорюються на батьківських зустрічах, учнівських чатах та затверджуються у Держпродспоживслужбі.
Важливими критеріями при складанні меню у нашому закладі є дотримання норм кількості білків, жирів, вуглеводів, цукру і солі, маси порцій/сировини відповідно до вікових категорій дітей, збереження енергетичної цінності їжі, уникнення одноманітності страв. Саме тому питання організації харчування в закладі освіти знаходиться на особливому контролі: смачна і збалансована їжа; температура подачі страв; професійність кухаря, який готує по технологічних картах; успішно проведені закупівлі продуктів; харчові звички, які формуються у родинах Корчицького старостату сіл Романів, Корчик, Хутір. Сім'ї, які поколіннями працюють на полях, доглядають велику рогату худобу і виконують тяжку фізичну працю, звикли вживати однотипну калорійну, поживну й одноманітну їжу. Прості буденні страви, на кшталт «Суп з крупою ячною», «Картопляне пюре з котлетою», «Макарони з сосискою», «Гречка з рибою» багатьом батькам прийнятні, доступні і відповідають смаковим вподобанням їхніх дітей.
Нововведення в шкільне меню збалансованої, здорової їжі стало для багатьох сімей викликом, обуренням і незадоволенням: «ми таке не готуємо і не їмо». Однак, «Вегетеріанський закритий пиріг», «Стіки рибні», «Фрітата», «Гарбузово-сирна запіканка», «Курячі нагетси», «Салат з моркви, яблук з соусом «Вінегрет»» та інші страви - стали для дітей улюбленими.
В результаті, 90% школярів нашого закладу охоплені одноразовим гарячим харчуванням, 26 школярів початкової школи харчуються на групі продовженого дня, а 23 дитини з пільгових категорій безкоштовно.
Розташування ліцею у сільській місцевості дозволяє учасникам освітнього процесу скористатися можливістю власноруч вирощувати овочі на земельній ділянці (0.75 га) та фрукти у шкільному саду для забезпечення потреб продуктами в їдальню.
Здійснення зворотнього зв'язку з батьками реалізується через спільні заходи, зокрема батьківський інсайт з елементами тренінгу «У чому секрет правильної батьківської турботи про здоров'я своїх дітей?». Батьки учнів 8-11 класів 27.12.2023 року долучилися до обговорення питань визначення ІМТ (індексу маси тіла), здорових харчових звичок підлітків, корисних перекусів в школі та їжу поза межами дому, отримали чеклісти «Принципи здорового харчування», «Тарілка здорового харчування», дослідили формулу учнівського ланчбоксу, опрацювали варіанти повноцінних шкільних «обідів та перекусів з собою».
Кожна дитина має право на здоровий, поживний і смачний обід у школі. Колектив Корчицького ліцею продовжує, у такий складний для нашої країни час, працювати над впровадженням якісного меню та стимулювати вибір дітьми продуктів, корисних для здоров'я.
Реформа харчування в Корчицькому ліцеї 2021-2024 р.